Kusturica ipak neće snimati film o Jasenovcu

Šezdesetih godina u Jasenovcu je pronađen samo 481 kostur

Pod naslovom »Kusturica snima filom o Jasenovcu« Slobodan Kljakić u beogradskoj Politici (http://www.politika.rs/sr/clanak/418343/Kusturica-snima-film-o-Jasenovcu) piše o tomu kako će aktualna četničko-velikosrpska vlast u Beogradu – uz pomoć poturice Emira Kusturice – snimati promidžbeni film o Jasenovcu i njegovim lažnim žrtvama. Kljakićev napis je u stilu najogavnijih srbijanskih laži, ali su puno važniji komentari čitatelja, od kojih izdvajamo dva:

https://i0.wp.com/www.politika.rs/thumbs/upload/User/Image/2015_11//672x672_Slobodan-Kljakic%2C-novinar-Politike.png
Slobodan Kljakić

Fakti»Nakon temeljitih istraživanja šezdesetih godina u Jasenovcu je pronađen samo 481 kostur a za većinu kojih je utvrđeno da su umrli od epidemijskih bolesti. Organizator istraživanja je bio Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata BiH koji je formirao ekipu od tri člana: V. Brodar i T. Pogačnik iz Ljubljane s Instituta za biologiju, Katedra za antropologiju Biološkog fakulteta i dr. S. Živanović s Instituta za anatomiju medicinskog fakulteta iz Novog Sada. U Gradini je otkopano i obrađeno sedam „sondi“ od toga je čega su u 6 pronađeni ostatci ljudskih kostiju, a u jednoj uporabni predmeti. Utvrđeno je da se u svih 6 grobnica nalaze posmrtni ostatci 289 osoba. 1964. godine, istraživanja je vodio A. Šercelj pa je u ‘Masovnoj grobnica za 3000-6000 žrtava’, pronađeno 23 kostura“. I šta sada?«

“Bujanje” istine!»Nakon završetka WWII (Drugoga svjetskog rata) 1945. g. po nalogu Tita Skupšina FNRJ je oformila državnu komisiju koja je trebala procijeniti broj žrtava rata da bi YU mogla tražiti reparacije od Njemačke. Ta komisija je, koristeći se podacima Crvenog križa, izjavama svjedoka i procjenama demografa izračunala da je ukupan broj poginulih (na svim “stranama”) na području YU kreće maksimalno oko 350.000. Tito je bio krajnje nezadovoljan tom procjenom i osobno je zapovijedio da se napravi nova procjena. Nakon Titove “kritike” procjena je preko noći “nabujala” na 500.000 do 700.000. Tito je i opet bio krajnje nezadovoljan i osobno je rekao da je bilo najmanje 1.200.000 žrtava i da je to podatak s kojim će se tražiti ratna odšteta od Njemačke. Kasnije je taj broj koji je “odokativnom metodom” utvrdio Tito zaista i postao nekakav “okvirni broj” žrtava s kojim se počelo službeno baratati. 1967. g. Brandt je u ime Z. Njemačke glatko odbio tu procjenu kao potpunu besmislicu i lažno pretjerivanje.«

Zrinko Horvat

Objavljeno 31.prosinca 2019.godine,

Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu

KUSTURICA NEĆE SNIMATI FILM O JASENOVCU

“Emir Kusturica neće snimati film o Jasenovcu, kako je najavljeno u aprilu ove godine. Na konferenciji za novinare juče u Ministarstvu kulture, povodom najave predstojećeg Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”, slavni reditelj je rekao da se već snima film o zloglasnom logoru i da je on od toga odustao.

– Nekako u mojim elementarnim česticama nije bilo dovoljno serotonina za mogućnost delovanja u tom smeru. To je kao i u fudbalu. Jedan ogroman prostor je pokriven da bi se sad u njega uskakalo. Srbija je mala da bi mogla da ima dve verzije Lakloovih “Opasnih veza”, kao što je bilo s kraja osamdesetih, kada su dva reditelja napravila film po jednom istom romanu – rekao je Kusturica. – Film o Jasenovcu je mnogo ozbiljnija tema nego pravljenje vodoskoka i popločavanje gradskih trgova. Ne govorim ovo želeći da izvrgnem nekoga ruglu, ali te teme se dogovaraju i realizuju na sličan način.

Kusturica smatra da je produbljivanje duhovne tegobe koju je proizveo Jasenovac temeljno ljudsko pitanje, a ne samo srpsko.

– Kao što mislim da pitanje Kosova kod svih poštenih i moralnih ljudi nije samo nacionalno, nego je zapravo pitanje morala koje se ne tiče samo Srba, nego i Nemaca – kazao je reditelj. – Kao što smo mi podeljeni propagandnom gvozdenom zavesom koja je zamenila onu iz vremena Sovjetskog Saveza, tako je i koncepcija po kojoj se dele filmovi pitanje kako autor odgovara temi, a ne koja tema odgovara autoru. Da sam napravio film o Jasenovcu, sigurno bi imao veliku promociju, ali možda se ne bi uklopio u koncepciju svega onoga što je za vreme druga Tita bilo neprihvatljivo. Mi živimo u novo vreme druga Tita i Miloša Obrenovića, gde se uglavnom svemu što može da bude najbolje i dobro kaže – ne. Utoliko je možda dobro da se ja ovim filmom ne bavim.”

IZVOR: www.novosti.rs

Serijal  KPK – Korak Po Korak do istine o Jasenovcu

Stjepan Mažar – Koordinator KPK projekta

Lili Benčik – Koordinatorica KPK projekta


Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.